top of page

KULAĞA TÜP TAKILMASI

MİRİNGOTOMİ – VENTİLASYON TÜPÜ TAKILMASI

 

En sık yapılan kulak operasyonlarıdır. Orta kulakta toplanan sıvının boşaltılması ve orta kulağın havalandırılması amacına yöneliktir.

 

Miringotomi operasyonunda kulak zarına küçük bir delik açılır ve içerdeki sıvı boşaltılır. Bu delik kendiliğinden en fazla 2-3 hafta içinde kapanır. Kapanmama ihtimali yok sayılır. Ancak kulak zarının ileri derecede zayıf olduğu durumlarda veya operasyonu takiben enfeksiyona bağlı uzun süren kulak akıntısı olduğunda söz konusu olabilir. Operasyonu takiben ortaya çıkan akıntıları kontrol altına almak genellikle antibiotik ve kulak damlalarıyla kolaydır. Kulak zarının ileri derecede zayıf olduğu durumlarda ise bu operasyon yapılmazsa çoğu kez delinme kendiliğinden oluşur ve daha problemli seyreder. Bu uygulamanın olumsuz yönü ise sıvının boşaltılması ve birkaç gün havalandırmanın  orta kulaktaki hastalığın tedavisi için yeterli olmayabilmesidir. Zarın kapanmasını takiben sorun tekrarlayabilir. Özellikle kronik durumlarda bu ihtimal oldukça yüksek olduğu için daha uzun süre havalandırma istenir. Ventilasyon tüpleri bunun için uygulanır.

 

Ventilasyon tüpü uygulanmasında kulak zarındaki deliğin uzun süre açık kalması ve orta kulaktaki olumsuz değişikliklerin tam olarak geri dönebilmesi için açılan deliğe tüp yerleştirilir. Bu tüp aylarca, hatta ihtiyaca göre birkaç yıl durur. Tüp öngörülen süre içinde kendiliğinde düşmezse alınması gerekir. Bu hastanın ve tüpün durumuna göre poliklinik şartlarında yapılabileceği gibi yeniden çok kısa bir anestezi vermek de gerekebilir. Genellikle tüpün kaldığı uzun süre içinde orta kulaktaki sorun tamamen iyileşmiş olur. Ancak bazen zarın kapanmasını takiben hastalıkta nüks görülebilir ve aynı süreç yeniden başlayabilir. Zarın kapanmama oranı  miringotomiye göre belirgin olarak yüksektir. Yaklaşık % 4-5 olarak verilebilir. Uzun süreli tüplerde daha da artabilir. Ayrıca zar kapansa bile zarda kireçlenme veya zayıf zar bölgeleri oluşması gibi sekeller kalabilir. Ancak bunlar genellikle kulak fonksiyonunu önemli ölçüde etkilemezler. Çok nadiren kolesteatom denilen ve tedavisi güçlük gösterebilen bir çeşit iltihabi reaksiyona rastlanabilir ki bu durumun görülme ihtimali gerektiği halde tüp takılmayan kulaklarda çok daha yüksektir.

 

Sonuç olarak miringotomi komplikasyonu hemen hemen hiç olmayan fakat  özellikle kronik vakalarda tedavi ediciliği düşük olan, ventilasyon tüpü takılması ise nispeten yüksek  komplikasyon ihtimaline karşın tedavi ediciliği daha fazla olan uygulamalardır. Bahsedilen komplikasyon oranları müdahale gerektiği halde yapılmayan kulaklarda genellikle çok daha yüksektir ve seyirleri daha kötüdür. Önemli olan gerçekten hangi kulağın müdahale gerektirdiğini olabildiğince doğru tespit edebilmektir. Hekimin anlayışına ve hastanın durumuna göre az çok değişiklik gösterse de bu konuda genellikle görüş birliğine varılmış kriterler vardır.

bottom of page