top of page

GIRTLAĞA MİKROSKOPİK YAKLAŞIM

DİREKT LARİNGOSKOPİ - ENDOLARİNGEAL MİKROCERRAHİ

 

Gırtlak ve yutağın mikroskop altında ayrıntılı incelenmesi için tanı amaçlı yapılabileceği gibi çoğu kez bu bölgelerdeki nodül, polip, kist veya diğer kitlelerin çıkarılması amacıyla yapılır. Tamamı bu yolla çıkarılamayacak kadar büyük kitlelerde de parça almak amacıyla uygulanır.

 

Direkt laringoskopi ağız içinden yapılan bir ameliyattır. Ağızdan gırtlağa kadar uzanan metal bir araç yerleştirilerek gırtlağın direkt görüş alanına girmesi sağlanır. Genellikle bu aracın uygulanmasını takiben kısa süre içinde tamamlanan bir operasyondur. Bazen operasyonun en zor ve sorunlu kısmı bunun yerleştirilmesi olabilir. Özellikle kısa boyunlu ve yüksek gırtlaklı kişilerde boğazla gırtlak arasındaki açıyı düz hale getirmek çok zor olabilir. Bu işlem sırasında dişlerde, dilde ve boğazda zedelenmeler olabilir. Diğerleri kısa sürede geçen hafif ağrı dışında önemli problem yaratmasa da diş kırılması önemlidir. Kullanılan diş koruyucularla bu komplikasyona genellikle engel olunur. Ancak diş yapısı düzensiz olan hastalarda dişleri korumak kolay olmayabilir. Ayrıca kullanılan bu aracın dile yaptığı baskı nadiren dilin altından geçen tad alma sinirinin sıkışmasına neden olabilir. Ortaya çıkan tad alma bozukluğu çoğu zaman 1-2 ay içinde geçer.

 

Ses teli üzerinden nodül, polip gibi oluşumların alınması gerektiğinde ses telinin derin dokularını zedelememeye ve ses teline geniş bir hasar vermemeye özen göstermek gerekir. Aksi halde kalıcı bir ses bozukluğuna neden olunabilir. Özellikle büyük ve derin yerleşimli oluşumlarda ses kalitesinde bir miktar bozulma kaçınılmaz olabilir. Ancak bu çoğu kez ancak sesini profesyonel olarak kullananlar için sorun oluşturacak kadar belirgin olur.

 

Çok büyük ve özellikle her iki ses telini de tutmuş olan oluşumlarda operasyon seanslı olarak planlanabilir. Aksi halde ses tellerinde yapışıklığa bağlı kalıcı ses bozukluğuna yol açılabilir. Ayrıca kötü huylu tümörlerde bu yolla yapılan ameliyatlar çok nadiren hastalığın tedavisi için yeterli olabilir. Genellikle yalnızca biopsi almak amacını taşır ve takiben açık ameliyat gerekir.

 

Enfeksiyon sorunu bu ameliyatlarda hemen hemen hiç görülmez. Ancak yine de göz önüne alınması gerekir. Kanama ise özellikle damardan zengin tümörlerden biopsi alınması sonucu olabilir. Kanama miktarı çok olursa kanayan yer direkt solunum yolu olduğu için problemli olabilir. Bu durumda ek müdahaleler gerekir. Nodül, polip gibi ameliyatlarda ise kanama olması beklenmez.

bottom of page